top of page
Ameliswaardig - reedelijk.png

Ameliswaardig

Over de relatie tussen mens en natuur

Op 11 november jl. presenteerde het Huis van Betekenis project  'Ameliswaardig', in en bij Landhuis Oud-Amelisweerd. Dit project draait om de relatie tussen mens en natuur; een thema dat op grote én kleine schaal heel actueel is. En specifiek voor het landgoed Amelisweerd veel discussie oproept. Want waarom moet een stuk van het bos wijken voor de A27? Wie maakt deze beslissing? Wat vinden de boeren ervan? En de weggebruikers? Wat vind jij ervan?

 

Met het project 'Ameliswaardig' willen met een open blik naar de kwestie kijken. Vanuit verschillende perspectieven, in een poging het verhaal te ontwarren. Dit hebben we gedaan in de vorm van gesprekken, illustraties, getekende reportages en workshops. Een uitgebreide terugbklik (met foto's van Tanno Witkamp) kun je bekijken op de pagina van Landhuis Oud-Amelisweerd via deze link.

Heb je de evenementen op 11 november gemist? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er komt namelijk op zaterdag 16 december een deel twee in de Centrale Bibliotheek op de Neude in Utrecht. Hieronder vind je alle info over het programma.

 

We hebben een gevarieerd programma voorbereid om alle leeftijden mee te nemen in ons verhaal. De dag begint om 13:00 uur met een doorlopende workshop en live portrettekenen. Om 16:00 uur organiseren we een panelgesprek met een host. Gedurende de hele dag is er een expositie te bekijken op de tweede verdieping, en als afsluiter presenteren we om 17:00 uur samen met Light Up Collective lichtprojecties in en bij de bibliotheek. Komt dat zien!

 

De expositie

Vijf tekenaars hebben een getekende reportage gemaakt. Aan de hand van interviews met mensen die een relatie hebben tot Amelisweerd hebben alle tekenaars een eigen perspectief uitgelicht. Beelden uit deze reportages gaan een expositie vormen die te zien is op de tweede verdieping van de bibliotheek. Naast deze vijf tekenaars maken zes andere tekenaars ook een beeld wat te zien zal zijn in de expositie. 

 

De workshop

Aan het begin van de dag zal er een tekenworkshop georganiseerd worden. Samen met iedereen die wil maken we een meterslange tekening. Deze tekening zal gaan over de relatie tussen mens en natuur in Amelisweerd. Iedereen mag meedoen met het tekenen.

 

Portrettekenen

We zijn heel benieuwd wat jullie kijk is op het onderwerp. Ga in gesprek met onze tekenaars en terwijl je verwikkeld raakt in een gesprek maken zij een portret. Met beeld en tekst brengen ze jou en je mening in beeld.

Levensloopje

Ga in dialoog met Huib Pruymboom, ontvang een vraag en maak een levensloopje.
Huib Pruymboom is master student aan de UvH, onderzoekt de rechten van de natuur en hoe wij de natuur meer kunnen inbedden in ons rechtssysteem. 

Panelgesprek

Omdat er over dit onderwerp zo veel te vertellen is en we iedereen een stem willen geven organiseren we een gesprek. Na het dagprogramma is er genoeg stof om over te praten. Een host zal aanwezig zijn om het gesprek te leiden. In dit gesprek willen we het hebben over de relatie tussen mens en natuur, specifiek in Amelisweerd.

 

Projecties

Aan het eind van de dag projecteren we de getekende reportages in en bij de bibliotheek. Een ‘’larger than life experience’’.

 

Inschrijven

Inschrijven wordt gewaardeerd.

Dit kan via onderstaande knop:

 

Met dank aan

Het Huis van Betekenis, Landhuis Oud Amelisweerd, Light Up Collective, KF Hein Fonds, VSB Fonds, Pictoright, de Bibliotheek Utrecht en de Limelight Foundation. 

De onderste vijf foto's van de evenementen op 11 november 2023 zijn gemaakt door fotograaf Tanno Witkamp.

 

Ameliswaardig - projectie.png
Landhuis Oud Amelisweerd 11 november 2023.png
TannoWitkamp-1256.jpg
Lotte Dijkstra 11 november 2023.png
bottom of page