top of page
Overleg Mediforen-team

Mediforen

We zijn er nog hard mee bezig, maar willen dit mooie project toch vast delen: een bijzondere site waarop mediforen te vinden zijn. Aan de hand van mediforen kan een arts medische informatie begrijpelijk uitleggen.

Ons lichaam is een complexe machine. Als er iets mee gebeurt, is het doorgaans aan een arts om uit te leggen wát er precies mis is, en wat er aan gedaan kan worden. Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Beelden – metaforen – maken dit soort informatie voor een patiënt vaak beter te begrijpen en te onthouden. Door dit ook te tekenen, is er gelijk visuele ondersteuning. En dan krijg je een medifoor: een visuele ‘medische metafoor’.

​​

Het Huis van Betekenis werkt mee aan een website met mediforen. Het idee voor de inzet van metaforen in de communicatie tussen arts en patiënt komt van de kinderarts Charlie Obihara – die is opgevoed in de Afrikaanse storytelling-cultuur, samen met zijn dochter en tevens arts Ndidi Obihara. Met een team van experts in communicatie, zorg, of ontwerp werd dit idee doorontwikkeld. Albert Hennipman tekende de eerste mediforen, en Femme ter Haar en Timon Vader tekenen inmiddels ook mee. Op dit moment zijn we in de testfase.

Medifoor 'Luchtfilter' van Timon Vader
Samenwerking artsen en illustratoren
Medifoor 'Hartslagwerk' van Merel Barends
Proces - het maken van een medifoor
Medifoor 'Koffiefilter' van Merel Barends
bottom of page