top of page

13 oktober: terugblik op project 'A Tata State of Mind'

Tata Steel is dagelijks in het nieuws, maar zelden op een positieve manier. Terwijl we allemaal staal gebruiken. Hoogste tijd dus om nuance te zoeken in deze gepolariseerde kwestie.


Verduidelijking en verbinding, dankzij de kracht van beeld

Cartoonist Trik en graphic journalist Eva Hilhorst ('Drawing the times') gingen alweer twee jaar geleden die zoektocht naar de nuance aan. Geen polarisatie meer, maar verduidelijking en verbinding. Ook dankzij de kracht van beeld. Trik en Eva benaderden betrokkenen en organiseerden interactieve teken-events om tot verrassende visualisaties te komen.

Beeld: Eva Hilhorst

Dat deden ze onder andere bij de voorstellingen van het theaterstuk Onder de rook van de Hoogovens. Dit stuk werd opgevoerd in het Hoogovensmuseum, op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord. Twaalf tekenaars uit de community van het Huis van Betekenis tekenden verhalende portretten van bezoekers. O.a. illustratoren Lotte Dijkstra, Griet Menschaert, Nanny Kok, Timon Vader, Katja Fred, Tonke Koppelaar en Albert Hennipman werkten mee.


Daarnaast lieten Eva en Trik studenten Illustratie en Comic design van HKU en ArtEZ reflecteren op het onderwerp, om daarna tot beeldende uitspraken te komen. De resultaten van deze gesprekken waren te zien bij de Illustratiebiënnale en bij het Kunst Centrum in Haarlem. Trik maakte zelf een serie cartoons, en Eva een journalistiek beeldverhaal.


Na twee jaar blikken we terug

Op 13 oktober a.s. gaan we de balans opmaken, op een interactieve manier: de gemaakte werken worden bij het Huis van Betekenis tentoongesteld, we gaan met betrokkenen in gesprek en we gaan live tekenen. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om mee te doen.


De ter plaatse gemaakte tekeningen zullen verschillende perspectieven laten zien van waaruit je naar deze kwestie kunt kijken. De Tata-kwestie staat symbool voor een aantal van de grote uitdagingen van deze tijd: klimaatverandering, gezondheid en economie. Iedereen die op een respectvolle manier in gesprek wil gaan over Tata Steel, met een constructieve blik op de toekomst, is van harte uitgenodigd om deel te nemen. Je mag mee tekenen, maar het hoeft niet.


Doe je mee?

Op een rijtje:


Wie? Cartoonist Trik en graphic journalist Eva Hilhorst. En iedereen die betrokken was bij

het project 'A Tata State of Mind' en 'Onder de rook van de Hoogovens'.

Doelgroep: Betrokkenen en geïnteresseerden.

Wat? Interactief publieksevent rond het project 'A Tata State of Mind'.

Waar? Het Huis van Betekenis, op de Lauwerecht 10 in Utrecht.

Wanneer? Vrijdag 13 oktober van 19.00 tot 21.30 uur, deur open om 18.30.

Waarom? We zoeken de nuance in de gepolariseerde kwestie rond Tata Steel, door middel van

interactieve tekenprojecten.

Hoe? Aan de hand van de uitkomsten van de tekenprojecten die we de afgelopen twee

jaar gedaan hebben willen we met betrokkenen en belangstellenden in gesprek

gaan, zowel mondeling als tekenend.

Hoeveel? Deelname is gratis. Mocht je ter plekke vrijwillig een bijdrage willen leveren, dan is dat

erg welkom.


Graag vooraf aanmelden via eva@drawingthetimes.com, zodat we weten op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Hopelijk tot dan!Beeld hieronder: Eva Hilhorst


Beeld hieronder: Maria Fraaije


Beeld hieronder: Timon VaderComments


bottom of page