top of page

'Art for Justice': Katja maakt een zine over Gaza

Illustrator-kunstenaar Katja Fred is erg betrokken bij al het leed in Gaza. Met haar werk wil ze aandacht vragen voor de misstanden daar, en informatie verspreiden over wat er gebeurt. Zo deed ze eerder mee aan de sit-in op Utrecht Centraal, en organiseerde ze in april samen met het Palestina Café Utrecht een bijeenkomst met het thema 'Art and Unity'. Op haar Instagram-account deelt ze fanatiek over haar activiteiten. Er is nu ook een zine verschenen met haar illustraties, dat je hieronder gratis kunt downloaden.


Met deze zine sluit Katja aan op de boodschap van de 'Justice Now'-poster. Deze is gemaakt als aanvulling op de 'Peace Now'-poster, die je nu veel in het Utrechtse straatbeeld ziet. Van de Justice Now-website: "Zonder gerechtigheid voor het Palestijnse volk kan duurzame vrede niet bestaan. (...) Met de spreuk 'Justice Now' willen we solidariteit tonen met de Palestijnen, en publiek bewustzijn creëren over het feit dat rechtvaardigheid een belangrijke voorwaarde is voor duurzame vrede. Deze poster wil daarmee in dialoog treden met de Peace Now-poster die in Utrecht en omstreken aan populariteit wint. Onze poster is dus een aanvulling - en geen tegenreactie - op die boodschap."


Het meest recente maaksel van Katja's hand is een zine met de titel 'Wat gebeurt er in Gaza?' Samen met een docent Geschiedenis van de Universiteit Utrecht en een onderzoeker aan de Radboud Universiteit/ ontwerper van het blad Jacobin NL maakte ze dit rijk geïllustreerde boekje op A5-formaat. De zine laat bijvoorbeeld zien hoe de situatie in Gaza wordt weergegeven in de media, welke (schadelijke) stereotypen er rondgaan, en hoe het Westen tot nu toe heeft gereageerd. Pijnlijke thema's, maar met een mogelijkheid tot actie. Hieronder zie je een aantal fragmenten uit de zine.


Het doel van Justice Now is om deze zine zoveel mogelijk te verspreiden. Daarom is deze gratis te downloaden via de button hieronder, en via de Justice Now-site. Bij die laatste kun je ook de poster zelf gratis downloaden.


Wil je zelf iets bijdragen? Donaties voor Justice Now kun je doen via hun website, en deze gaan naar de organisatie Plant een Olijfboom (met uitzondering van een klein percentage voor de printkosten, als de makers het afdrukken zelf doen).


Heb je ideeën over waar deze zine mooi gepresenteerd kan worden? Of weet je een plek waar deze zine mag komen te liggen, om breed verspreid te worden? Neem gerust contact op met Katja via mail of via haar contactpagina.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page