top of page

NonnaNonnaNonna geno-no-nomineerd

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft de genomineerden voor de HKU Awards 2023 bekend gemaakt. En ja hoor, onze Nonna Hoogland (@NonnaNonnaNonnaNonna) staat op de lijst! Voor haar opleiding Illustratie heeft ze dan ook wel iets heel bijzonders gemaakt: keramiek met beelden die verwijzen naar de Griekse mythologie, onder het motto 'We never change'. De foto's van de beelden zijn gemaakt door Jasper Zijlstra. En de enige echte Stephen Fry heeft haar werk voorzien van een korte introductietekst (hieronder)!

Van Nonna's HKU-site: "‘We Never Change’ is een herwaardering van de Griekse mythologie. In een serie van vijf keramieken, beschilderde vazen koppelt Nonna Hoogland Griekse mythen aan het heden. De vazen zijn gebaseerd op Klassiek Grieks aardewerk en de renaissance diende als inspiratie voor de beschilderingen. Door het spiegelen van de verbeelding van diepmenselijke thema’s uit de Griekse mythologie aan vergelijkbare kwesties in deze tijd, onderzoekt Nonna de verschuivende normen en waarden van deze thematiek."


De HKU kent ieder jaar drie prijzen toe aan studenten die in dat studiejaar afstuderen aan een bachelor- of masteropleiding van HKU. Aan de drie HKU Awards is elk een geldbedrag van € 5000,- verbonden. Een speciale jury bepaalt wie er wint, dus we kunnen Nonna helaas niet helpen door te stemmen. Maar we helpen haar hopen!


“[…] the god or gods we conceive of should reflect the world they made for us. Majestic, beautiful, powerful, grand and miraculous certainly – but also capricious, pretty, cruel, violent and deeply unfair. Nonna gets that perfectly. She sees the frenzied bacchanals of Dionysus in our culture of addiction, the self-fixation of Narcissus in our obsession with social media image and popularity.”


Stephen Fry, 2023
"Nonna's handschrift is een vette knipoog naar de renaissanceschilderingen, maar die heeft ze op een spannende manier naar haar eigen hand weten te zetten waardoor we als kijker de soms humoristische, angstaanjagende of hilarische eigentijdsheid van de oude mythes herkennen."


Arja Veerman, studieleider Illustratie HKU - via LinkedIn
Photo source Mr. Fry: The Guardian

Comentarios


bottom of page