top of page

Vanaf vrijdag 8 december a.s. is er iets heel bijzonders te zien bij de Kunstuitleen in Utrecht. Onder het motto 'Teken over' laten we meer dan 70 (!) unieke, autonome kunstwerken zien van onze makers. Een overzichtstentoonstelling zoals we die niet eerder hebben gehad. We zijn enorm trots dat we jullie op deze manier onze werken kunnen laten zien. En nodigen je van harte uit om bij de feestelijke opening van deze expositie te zijn op vrijdag 8 december a.s.

Beeld: Bob Mollema

Je bent van harte uitgenodigd voor de feestelijke opening van onze expositie bij de Kunstuitleen in Utrecht, op vrijdag 8 december a.s. (vanaf 17.00 uur).


Er zullen bijzondere, soms nooit eerder vertoonde autonome werken te zien zijn, die de eigen vaardigheden en ideeën van onze makers verbeelden. Van olieverfschilderijen tot zeefdrukken, van linosnedes tot kleden, van beschilderde schaaltjes tot nieuw gestoffeerde stoelen (een bijzondere samenwerking met Charlotte Thoolen ('Chairlotte')). Een aantal voorbeelden zie je hiernaast en hieronder.


Want behalve werken in opdracht - editorials voor kranten, animaties voor films, tekeningen voor prentenboeken, visuals voor educatieve projecten, getekende verslagen voor bedrijven, etc. etc. etc. - maken velen van ons ook nog 'gewoon' vrij werk. En dat is zeker het bekijken waard. Al zeggen we het zelf.


Kun je de 8ste niet? Geen nood, de expositie loopt door tot en met 16 december. Ook daar zien we je graag.


Op een rijtje:

Kunstuitleen Utrecht

St. Jacobsstraat 251

030 286 19 80

Feestelijke opening op vrijdag 8 december (start 17.00 uur)

Expositie / kunstverkoop zaterdag 9 t/m zaterdag 16 december 2023

Toegang is gratis

Openingstijden Kunstuitleen: woe- zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur


Aanmelden voor de opening graag via info@kunstuitleenutrecht.nl


Iedereen is welkom!


Beeld hierboven: Paco Kamil
Beeld hierboven: Charlotte van Hout (@kenniclesCOM)
Beeld hierboven: Diana van Houten

Beeld hierboven: Timber Sommerdijk
Beeld hierboven: Patz van der Sloot
Beeld (stoel) hierboven: Anne Schillings, Charlotte Thoolen, Albert Hennipman

Op 16 december organiseert het Huis van Betekenis bij Bibliotheek Neude in Utrecht een dag vol kunst en cultuur over de relatie tussen mens en natuur. We willen op deze dag aandacht geven aan de discussie rondom Amelisweerd, waarom moet een stuk van het bos wijken voor de A27? Wie maakt deze beslissing? Wat vinden de boeren ervan? En de weggebruikers? Wat vind jij ervan? Met een open blik kijken we naar alle perspectieven van het verhaal en proberen we het verhaal te ontwarren.


We hebben een gevarieerd programma voorbereid om alle leeftijden mee te nemen in ons verhaal. De dag begint om 13:00 met een doorlopende workshop en portrettekenen. Om 16:00 organiseren we een panelgesprek met een host. Gedurende de hele dag is er een expositie te bekijken en als afsluiter presenteren we om 17:00 samen met Light Up Collective lichtprojecties in en bij de bibliotheek.


(foto: Tanno Witkamp)

De expositie

Vijf tekenaars hebben een getekende reportage gemaakt. Aan de hand van interviews met mensen die een relatie hebben tot Amelisweerd hebben alle tekenaars een eigen perspectief uitgelicht. Beelden uit deze reportages gaan een expositie vormen die te zien is in de bibliotheek. Naast deze vijf tekenaars maken zes andere tekenaars ook een beeld wat te zien zal zijn in de expositie.

De workshop

Aan het begin van de middag zal er een tekenworkshop georganiseerd worden. Samen met iedereen die wil maken we een meterslange tekening. Deze tekening zal gaan over de relatie tussen mens en natuur in Amelisweerd. Iedereen mag meedoen met het tekenen.


Portrettekenen

We zijn heel benieuwd wat jullie kijk is op het onderwerp. Ga in gesprek met onze tekenaars en terwijl je verwikkeld raakt in een gesprek maken zij een portret. Met beeld en tekst brengen ze jou en je mening in beeld.


Levensloopje

Ga in dialoog met Huib Pruymboom, ontvang een vraag en maak een levensloopje. Huib Pruymboom is master student aan de UvH, onderzoekt de rechten van de natuur en hoe wij de natuur meer kunnen inbedden in ons rechtssysteem. 

Panelgesprek

Omdat er over dit onderwerp zo veel te vertellen is en we iedereen een stem willen geven organiseren we een gesprek. Na het dagprogramma is er genoeg stof om over te praten. Een host zal aanwezig zijn om het gesprek te leiden. In dit gesprek willen we het hebben over de relatie tussen mens en natuur, specifiek in Amelisweerd.

Projecties

Aan het eind van de dag projecteren we de getekende reportages in en bij de bibliotheek. Een ‘’larger than life experience’’. Met deze projecties laten we het verhaal zien, direct op de plek waar het over gaat.

Inschrijven

Inschrijven wordt gewaardeerd.
Met dank aan

Het Huis van Betekenis, Landhuis Oud Amelisweerd, Light Up Collective, KF Hein Fonds, VSB Fonds, Pictoright en de Limelight Foundation.
En ze is de nieuwste HvB-bewoner, én ze heeft net de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs gewonnen. We noemen geen namen, maar iemand is hier goed bezig.


Alle gekkigheid op het daarvoor bestemde stokje: we zijn erg blij met de komst van illustrator en kunstdocent Sanne Bet. Sanne vertelt over haar werk:


"Illustrator ben ik omdat de wereld vol absurditeit zit en ik het niet kan laten dat te laten zien aan de buitenwereld. Ik hou van grapjes maken en dingen op een manier tekenen die eigenlijk volgens het logische denken niet kunnen. Zo teken ik vogels die door het atrium vliegen, figuurtjes met gekke veren of vleugels die om zich heen kijken met verdwaasde blikken omdat ze de wereld niet helemaal begrijpen."


Als kunstdocent wil Sanne het creatief denken stimuleren. Dat doet ze door de meest absurde of onlogische opdrachten te verzinnen. "Hoe klinkt het bijvoorbeeld als het kunst regent? Wat is het tegenovergestelde van dans? Hoe ziet een prullenbak met gevoel eruit?"


Als Sanne niet aan het tekenen of lesgeven is, maakt ze performance art video’s. "Tijdens de corona pandemie maakte ik een serie filmpjes waarbij ik in acht pogingen dichter bij iemand probeerde te komen door videoschermen heen stappend."


Welkom bij het Huis, Sanne!


Vraag? Stuur een mailtje!
info@hethuisvanbetekenis.org
bottom of page