top of page

"Vleesgeworden illustraties": Paul Faassen bij Moving Gallery in Utrecht

Een half uur voor de opening stonden ze nog ramen te zemen en te stofzuigen. Moving Gallery-eigenaar Arnoud van Mosselveld had eerder optimistisch geroepen dat de nieuwe expositie van Paul Faassen wel in een dag opgebouwd zou zijn. Dat werden drie dagen. Maar met de hulp van familie en vrienden is het gelukt. Op 8 juni, openingsdag, stond ie er: Faassen's nieuwe expositie 'NU'. Het Huis van Betekenis was erbij. Deze keer in de vorm van Lotte, Patz, Thomas en Charlotte.


Over genderfluïde dieren, Faassen voor VK

Paul Faassen ken je misschien van zijn scherpe, humoristische illustraties voor bijvoorbeeld de Volkskrant. Hij maakt echter meer. Gewoon 'meer tekeningen', maar ook meer verschillende typen werk. Bij deze expositie in Utrecht zagen we naast illustraties bijvoorbeeld fotografie, 3D-werk (glas, keramiek) en zelfs een heus tapijt van zijn hand. Hoe we zijn werk precies noemen, 'kunst' of 'illustratie', interesseert Faassen zelf niet zoveel. "Het gaat uiteindelijk om de zeggingskracht van het beeld."


Schrijver en columnist Peter Buwalda gaf vanuit zijn perspectief een introductie op de expositie. Reflecterend op diens werk vertelde Buwalda dat het hem opviel dat Faassen het meestal niet laat bij één grap per illustratie. "Paul pakt het onderwerp, draait het rond, bekijkt het van alle kanten. Daar komt dan niet één, maar een hele serie grappen uit. Het is een bijna kubistische aanpak van de visuele grap." Zo bevat bevat een enkel beeld van Faassen zó zes tot tien grappen. Buwalda probeerde het na te doen in verbale vorm, maar kwam niet verder dan twee. Buwalda's huiswerk wordt dus: nog even oefenen met de kubistische aanpak.


Peter Buwalda aan het woord

Leden van het Huis van Betekenis hebben eerder samengewerkt met de Moving Gallery. Zo heeft Anne Schillings haar werk van november 2023 tot januari dit jaar bij de galerie geëxposeerd onder de titel 'Uitzicht'. En heeft Bob Mollema deelgenomen aan de tentoonstelling 'Works on paper' (maart - april 2022). Sinds zomer 2023 is galerie-eigenaar Arnoud zelfs lid van het HvB-bestuur (zie ook dit nieuwsbericht).


De expositie en de toespraken van Arnoud, Paul en Peter werden met enthousiasme (en gegrinnik) ontvangen. Faassen stipte zelf nog even zijn werk 'Glazen zandloper / urn' aan (hieronder rechts te zien). In zijn woorden een "vleesgeworden illustratie", geïnspireerd op de tekening van zandlopers die hij eerder maakte (hieronder links). Waar we in de eerste zandlopers in de tekening onschuldige (?) materialen zien als ijs, honing en piepschuim, bevat de laatste... as. Van daaruit werd de stap van zandloper naar urn ineens logisch.

De diverse beelden van vogels maakten ook een sprong van 2D naar 3D. Dit keer ging het niet van papier naar glas, maar van papier naar keramiek. Hieronder zien we eerst fragmenten van de 'Vogels op de rug' (aquarel op papier). Met daarna een verzameling van keramische vogelfiguren.


Daaronder sluiten we af met wat impressies van de openingsdag. Wil je de tentoonstelling ook bezoeken? Dat kan nog tot 7 juli 2024. Kijk voor de openingstijden en het adres op de website van Moving Gallery.'Vogels op de rug''Indigo vogels'

Vogels, naar nu in keramiek (kijk uit waar je loopt)

Paul Faassen op de zeepkist (bank), met Buwalda en Van Mosselveld in het publiek

De expositieposter van Moving Gallery

Proost, namens HvB-ers Thomas, Lotte en Patz


留言


留言功能已關閉。
bottom of page